Spirulina albastră, istoria și beneficiile acestui superaliment

Spirulina este un supliment alimentar devenit faimos după ce NASA a propus cultivarea ei în spațiu, pentru a fi introdusă în dieta astronauților. Spirulina este extrasă din alga Arthrospira platensis ce se dezvoltă în mod natural atât în ape dulci, cât și în ape sărate.

Deși spirulina a devenit cunoscută lumii moderne abia în anul 1970, această algă microscopică a făcut parte din dieta anumitor popoare și civilizații ale lumii din timpuri străvechi. În fapt istoria spirulinei este legată de azteci sau de imperiul african Kanem, civilizații care foloseau spirulina ca aliment.

Prima mențiune credibilă a spirulinei vine de la conchistadorii spanioli care menționau adesea spirulina atât ca sursă de hrană cât și ca sursă de venit a aztecilor. În Historia General de las Indias, scrisă în anul 1552, Francisco López de Gómara, un preot spaniol devenit secretar personal și apoi istoriograf al lui Hernan Cortes, spune despre spirulină că ”aztecii o mănâncă așa cum noi mâncăm brânza și are un gust ușor sărat care se potrivește foarte bine cu chilmolli”.

Aztecii recoltau algele din lacul Texcoco, le lăsau să se usuce la soare, le modelau sub forma unor turte și apoi le uscau din nou. Astfel, spirulina putea fi păstrată pentru consum, vreme de un an. Spirulina a fost folosită la scară largă în regimul alimentar aztec între secolele XIV și XVI: ”turtele” de spirulină erau consumate ca atare, având un gust foarte asemănător brânzei.

În Africa, pe teritoriul Imperiului Kanem care cuprindea și teritoriul Republicii Ciad, consumul spirulinei ca sursă de proteine datează încă din secolul IX. Metoda de obținere a spirulinei era extrem de asemănătoare cu cea folosită de azteci: algele erau uscate la soare și apoi transformate în turte pe care africanii le numeau dihe și pe care le foloseau pentru a face sosuri ori pentru a le vinde. 

Spirulina albastră – beneficii

spirulina albastra in dieta

Studiată în mod științific abia din anul 1970, spirulina s-a dovedit a fi nu doar o excelentă sursă de proteine ci și de vitamine, beta carotene și minerale. Ca și valori, este demn de menționat că o singură linguriță (7g) de spirulină albastră pudră acoperă: 20% din necesarul zilnic de riboflavină (vitamina B2), 47% din necesarul zilnic de cupru, 11% din necesarul zilnic de fier. În plus aceeași cantitate de pudră de spirulină albastră conține doar 20 de calorii și mai puțin de 2 g de carbohidrați fiind astfel un supliment ce poate fi consumat în curele de slăbire.

Nu doar compoziția spirulinei a făcut obiect de studiu ci și felul în care aceasta acționează asupra corpului uman precum și potențialul său ca instrument în tratarea sau prevenirea anumitor boli.

Spirulina este eficientă împotriva rinitelor alergice: studii efectuate în Japonia și Turcia au demonstrat că simptome ca strănutul, congestia nazală sau mâncărimile sunt ameliorate semnificativ prin consumul de spirulină.

De asemenea, spirulina reduce colesterolul rău și crește colesterolul bun: deși este nevoie de mai multă muncă de cercetare pentru a demonstra potențialul curativ al spirulinei în boli cardiovasculare sau diabet, efectul spirulinei asupra colesterolului a fost observat în cadrul mai multor studii clinice. Într-un studiu pe pacienți bolnavi de boli cardiace ischemice s-a constatat, după 8 săptămâni de administrare a spirulinei,  o reducere semnificativă a nivelului de trigliceride și colesterol LDL și o creștere a nivelului de colesterol HDL. Același lucru s-a concluzionat într-un alt studiu, efectuat de această dată, pe pacienți cu diabet de tip 2,

În anul 2020 s-a descoperit că spirulina poate ameliora efectele anemiei la femeile gravide, în al doilea trimestru de sarcină. Iar un alt studiu realizat în 2021 a demonstrat că spirulina albastră poate fi folosită pentru a combate efectele deficiențelor de fier la copii.

Cum se poate consuma blue spirulina

Blue spirulina in retete

Deși se găsește și sub formă de tablete, modalitatea cea mai naturală de a profita de efectele benefice ale spirulinei este includerea în dieta zilnică prin adăugarea de spirulină albastră sub formă de pudră în rețetele voastre preferate. Spre deosebire de spirulina verde, pudra de spirulina albastră are un gust neutru și de aceea poate fi încorporată în orice preparat culinar: de la budinci sau paste de casă, clătite sau cozonaci și până la creme, limonade sau smoothies. Indiferent însă în ce preparat alegeți să o folosiți, vă avertizăm că efectul va fi unul uimitor căci datorită spirulinei albastre veți obține delicatese îmbrăcate în albastru vibrant sau pastel, în funcție de preferințe și de cantitatea de pudră de spirulină adăugată. Ca să vedeți exact la ce ne referim, vă propunem să încercați și voi rețeta de mai jos.

 

FAQ – Întrebări frecvente despre spirulina albastră

Spirulina albastră este un pigment extras din alga Arthrospira platensis (cunoscuta sub numele de spirulină). Pigmentul principal este ficocianina, responsabilă pentru culoarea albastră intensă și pentru multe dintre beneficiile sale antioxidante.

  • Puternic antioxidant și antiinflamator

  • Sprijină detoxifierea celulară

  • Îmbunătățește energia și vitalitatea

  • Poate ajuta la susținerea sistemului imunitar

  • Poate reduce stresul oxidativ și proteja celulele

  • Cel mai des sub formă de pudră sau capsule

  • Poate fi adăugată în smoothie-uri, sucuri, iaurturi sau chiar în deserturi raw vegane

  • Pentru a nu-și pierde proprietățile, este recomandat ca spirulina albastră pudră să fie încorporată în preparate care nu necesită gătire la temperaturi ridicate: înghețată, creme la rece, frișcă, mocktail-uri, limonade, etc.

Nu. Spre deosebire de spirulina verde (care poate avea un gust marin pronunțat), spirulina albastră are un gust neutru sau chiar ușor dulceag.

În general, da, dar:

  • Femeile însărcinate, care alăptează sau persoanele cu afecțiuni autoimune ar trebui să consulte medicul.

  • Evită spirulina de proveniență incertă – poate conține metale grele sau toxine dacă nu este controlată.

Deși nu este un produs de slăbit în sine, spirulina albastră poate reduce pofta de mâncare (datorită conținutului de proteine și aminoacizi).

În shopul Matchabar găsești spirulină albastră de calitate superioară, fără aditivi sau conservanți, produsă în Spania.

Poți consuma între 1–3 grame de spirulina albastră zilnic, mergând chiar până la 5g, în cure susținute. Îți recomandăm să o introduci treptat în alimentația ta.

Foarte rar, spirulina albastră poate provoca ușoare tulburări digestive la început, reacții alergice și dacă e contaminată, poate produce greață, amețeli, probleme hepatice – motiv pentru care sursa este extrem de importantă.

-10%
Prețul inițial a fost: 290.00 lei.Prețul curent este: 261.00 lei. TVA inclus
-6%
Prețul inițial a fost: 151.00 lei.Prețul curent este: 142.00 lei. TVA inclus
-11%

Pudre Vegetale Colorate

Spirulina albastra pudra – 50 g

Prețul inițial a fost: 140.00 lei.Prețul curent este: 124.00 lei. TVA inclus
-10%
Prețul inițial a fost: 39.00 lei.Prețul curent este: 35.00 lei. TVA inclus
-7%

Pudre Vegetale Colorate

Pudră de Butterfly Pea – 70 g

Prețul inițial a fost: 99.00 lei.Prețul curent este: 92.00 lei. TVA inclus
-6%
Prețul inițial a fost: 66.00 lei.Prețul curent este: 62.00 lei. TVA inclus
-6%

Pudre Vegetale Colorate

Pudră de Cartof Mov – 70 g

Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 91.00 lei. TVA inclus
-6%
Prețul inițial a fost: 88.00 lei.Prețul curent este: 83.00 lei. TVA inclus
Top 10 motive să oferi matcha cadou de Crăciun

Crăciunul este perioada în care ne dorim să surprindem oamenii dragi cu daruri speciale, utile [...]

Chasen: secretul unui matcha perfect spumos

Un bol de matcha reușit nu este definit doar de calitatea pudrei de ceai verde, [...]

Matcha Uji și sustenabilitatea – practici agricole, impact ecologic și etic

Consumatorii devin tot mai conștienți de impactul produselor asupra mediului, sustenabilitatea a devenit un criteriu [...]

3 pudre botanice pentru un ten tânăr și luminos – hibiscus, sakura și black goji

Într-o lume în care căutăm constant soluții naturale pentru a ne îngriji pielea, pudrele botanice [...]

Iced Hojicha Latte – ce este, cum se prepară și de ce să îl încerci vara asta

Vara este anotimpul perfect pentru descoperiri culinare răcoritoare, iar în lumea băuturilor cu personalitate, iced [...]

Calabaza, bombilla și tradiția: cultura și farmecul ceaiului yerba mate

Yerba mate sau ceaiul mate este o băutură cu tradiție în America de Sud și [...]

Rooibos: ce este ceaiul rooibos și ce beneficii are pentru sănătate

Într-o lume tot mai preocupată de sănătate și de stilul de viață echilibrat, interesul pentru [...]

Delicatese dulci pentru Mărțișor: răsfață-te și tu cu rețeta noastră de ciocolată cu Matcha

Acum că suntem la câteva ”minute” de primăvară, ne-am gândit să aducem în casele voastre [...]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUNCTE DE RECOMPENSA
  • Register Your Self and Earn
    200 Points
  • Place The Order and Earn Points Earn 50 Points on every 100.00 lei spent
  • Write Review
    Write reviews and earn 30 Point
  • image
    Apply Points on Cart Total

    Conversion Rule : 1.00 lei = 10 Point

PUNCTE DE RECOMPENSA PUNCTE DE RECOMPENSA

10 % reducere la prima ta comandă, dacă te abonezi acum la newsletter ul nostru. Promitem să-ți trimitem vești într-un ritm care să nu te deranjeze!

Abonează-te acum!

x