Pe site-ul nostru am scris pe larg despre istoria matcha și despre beneficiile sale, insistând mai mult asupra consumului de matcha sub formă de ceai sau latte. Însă în Japonia matcha a influențat și modelat de-a lungul secolelor domenii care mai de care mai surprinzătoare: arhitectura, designul interior, ikebana (arta aranjării florilor) medicina populară, literatura și religia și desigur bucătăria japoneză. De aceea vrem să vă vorbim despre cum puteți folosi matcha în bucătărie și să vă propunem câteva rețete pe care, credem noi, merită să le încercați.
Ce fel de Matcha se folosește la gătit
După cum ați văzut deja pe site-ul nostru, pudra de ceai verde are mai multe clasificări sau grade, fiecare dintre ele semnalând calitatea și scopul pentru care matcha a fost produs.
Matcha de grad ceremonial și matcha premium sunt destinate preparării ceaiului și sunt folosite în mod tradițional în cadrul chado, faimoasa ceremonie japoneză a ceaiului. Pentru obținerea de matcha de grad ceremonial nu sunt folosite decât cele mai fragede frunze de ceai din vârful crengilor și doar cele din prima recoltă a anului.
Matcha tradițional sau daily este un matcha care include frunze din prima și a doua recoltă și este un matcha ce poate fi consumat ca ceai sau matcha latte dar poate fi folosit și la prepararea de limonade, mocktail-uri sau smoothie-uri.
Al treilea tip de matcha este matcha culinar. Obținut din frunze din a doua și a treia recoltă a anului, matcha culinar este produs special pentru a fi încorporat în diferite rețete culinare.
Mai jos vă propunem o rețetă de matcha latte cu gust de toamnă:
View this post on Instagram
Rețete delicioase cu matcha
Și pentru că am promis în deschiderea acestui articol că vă vom arăta cum puteți folosi și voi matcha în bucătărie, vă lăsăm mai jos câteva rețete de deserturi cu matcha. Colega noastră Alina care ne răsfață din când în când cu tot felul de delicatese, ne asigură că rețetele pe care vi le propunem sunt ușoare, gata în doi timpi și trei mișcări, iar rezultatele sunt cu adevărat delicioase!
Prima propunere este o ciocolată cu matcha delicată și cu umplutură de mango și iaurt:
View this post on Instagram
Vreți o gustare energizantă și sănătoasă? Încercați și voi Matcha Energy Balls:
View this post on Instagram
Iar dacă sunteți iubitori de tiramisu, sigur rețeta noastră de tiramisu cu matcha și pudră de prickly pear vi se va părea irezistibilă:
View this post on Instagram
Matcha de grad culinar poate fi folosit și pentru pâine, chec sau cozonac cu matcha, clătite sau pancakes americane, creme și cheesecake, înghețată, paste de casă și multe altele. În video-ul următor, găsiți și voi rețeta și modul de preparare al cozonacului cu matcha.
View this post on Instagram
În Japonia, matcha este folosit și pentru deserturi și băuturi dar și pentru preparate sărate.
De exemplu, cu ocazia festivalului Obon, o sărbătoare similară cu Halloween-ul ce are loc în fiecare an, în luna august, se prepară dango simple sau Shiratama dango – găluște dulci de orez cu matcha. Există însă restaurante, în mod special în Kyoto, care folosesc matcha pentru a reinventa rețete tradiționale japoneze sau rețete occidentale.
Gyoza cu matcha, este o reinterpretare a tradiționalilor gyoza – un preparat asemănător ca formă cu colțunașii și care este umplut cu carne tocată de porc și varză. La fel de bine, în restaurantele din Kyoto se poate comanda o pizza cu matcha însoțită, de ce nu? de un pahar de bere cu matcha. Tot în Kyoto, prefectură a Japoniei în care se găsește zona Uji renumită pentru plantațiile de ceai și calitatea ceaiului matcha produs, pe rafturile magazinelor se găsește curry cu matcha iar înghețata cu matcha este un desert obișnuit ce se găsește la orice colț de stradă.
Pentru o sursă de inspirație și mai multe rețete sănătoase, vă invităm să urmăriți contul nostru de instagram @matchabarshop, locul în care veți descoperi nu doar rețete cu matcha ci și rețete cu ingrediente mai puțin cunoscute și folosite în bucătăria românească, așa cum sunt pudra de fructul dragonului sau pudra de cacao neagră.