Spirulina este un supliment alimentar devenit faimos după ce NASA a propus cultivarea ei în spațiu, pentru a fi introdusă în dieta astronauților. Spirulina este extrasă din alga Arthrospira platensis ce se dezvoltă în mod natural atât în ape dulci, cât și în ape sărate.
Deși spirulina a devenit cunoscută lumii moderne abia în anul 1970, această algă microscopică a făcut parte din dieta anumitor popoare și civilizații ale lumii din timpuri străvechi. În fapt istoria spirulinei este legată de azteci sau de imperiul african Kanem, civilizații care foloseau spirulina ca aliment.
Prima mențiune credibilă a spirulinei vine de la conchistadorii spanioli care menționau adesea spirulina atât ca sursă de hrană cât și ca sursă de venit a aztecilor. În Historia General de las Indias, scrisă în anul 1552, Francisco López de Gómara, un preot spaniol devenit secretar personal și apoi istoriograf al lui Hernan Cortes, spune despre spirulină că ”aztecii o mănâncă așa cum noi mâncăm brânza și are un gust ușor sărat care se potrivește foarte bine cu chilmolli”.
Aztecii recoltau algele din lacul Texcoco, le lăsau să se usuce la soare, le modelau sub forma unor turte și apoi le uscau din nou. Astfel, spirulina putea fi păstrată pentru consum, vreme de un an. Spirulina a fost folosită la scară largă în regimul alimentar aztec între secolele XIV și XVI: ”turtele” de spirulină erau consumate ca atare, având un gust foarte asemănător brânzei.
În Africa, pe teritoriul Imperiului Kanem care cuprindea și teritoriul Republicii Ciad, consumul spirulinei ca sursă de proteine datează încă din secolul IX. Metoda de obținere a spirulinei era extrem de asemănătoare cu cea folosită de azteci: algele erau uscate la soare și apoi transformate în turte pe care africanii le numeau dihe și pe care le foloseau pentru a face sosuri ori pentru a le vinde.
Spirulina albastră – beneficii
Studiată în mod științific abia din anul 1970, spirulina s-a dovedit a fi nu doar o excelentă sursă de proteine ci și de vitamine, beta carotene și minerale. Ca și valori, este demn de menționat că o singură linguriță (7g) de spirulină albastră pudră acoperă: 20% din necesarul zilnic de riboflavină (vitamina B2), 47% din necesarul zilnic de cupru, 11% din necesarul zilnic de fier. În plus aceeași cantitate de pudră de spirulină albastră conține doar 20 de calorii și mai puțin de 2 g de carbohidrați fiind astfel un supliment ce poate fi consumat în curele de slăbire.
Nu doar compoziția spirulinei a făcut obiect de studiu ci și felul în care aceasta acționează asupra corpului uman precum și potențialul său ca instrument în tratarea sau prevenirea anumitor boli.
Spirulina este eficientă împotriva rinitelor alergice: studii efectuate în Japonia și Turcia au demonstrat că simptome ca strănutul, congestia nazală sau mâncărimile sunt ameliorate semnificativ prin consumul de spirulină.
De asemenea, spirulina reduce colesterolul rău și crește colesterolul bun: deși este nevoie de mai multă muncă de cercetare pentru a demonstra potențialul curativ al spirulinei în boli cardiovasculare sau diabet, efectul spirulinei asupra colesterolului a fost observat în cadrul mai multor studii clinice. Într-un studiu pe pacienți bolnavi de boli cardiace ischemice s-a constatat, după 8 săptămâni de administrare a spirulinei, o reducere semnificativă a nivelului de trigliceride și colesterol LDL și o creștere a nivelului de colesterol HDL. Același lucru s-a concluzionat într-un alt studiu, efectuat de această dată, pe pacienți cu diabet de tip 2,
În anul 2020 s-a descoperit că spirulina poate ameliora efectele anemiei la femeile gravide, în al doilea trimestru de sarcină. Iar un alt studiu realizat în 2021 a demonstrat că spirulina albastră poate fi folosită pentru a combate efectele deficiențelor de fier la copii.
Cum se poate consuma blue spirulina
Deși se găsește și sub formă de tablete, modalitatea cea mai naturală de a profita de efectele benefice ale spirulinei este includerea în dieta zilnică prin adăugarea de spirulină albastră sub formă de pudră în rețetele voastre preferate. Spre deosebire de spirulina verde, pudra de spirulina albastră are un gust neutru și de aceea poate fi încorporată în orice preparat culinar: de la budinci sau paste de casă, clătite sau cozonaci și până la creme, limonade sau smoothies. Indiferent însă în ce preparat alegeți să o folosiți, vă avertizăm că efectul va fi unul uimitor căci datorită spirulinei albastre veți obține delicatese îmbrăcate în albastru vibrant sau pastel, în funcție de preferințe și de cantitatea de pudră de spirulină adăugată. Ca să vedeți exact la ce ne referim, vă propunem să încercați și voi rețeta de mai jos.
View this post on Instagram