Această cafea de pădure, de la Kaffa, provine dintr-un mediu bogat. Produsă de Habtamu, un producător implicat, această cafea este cultivată prin protejarea acestui ecosistem frumos. Copacii bătrâni oferă umbră ideală pentru boabele de cafea. Fertilitatea și calitatea solurilor sunt păstrate prin agricultura țărănească durabilă.
Situată la 12 km de orașul Bonga, în regiunea Kaffa, ferma Habtamu se întinde pe 97 de hectare. 90 de hectare au fost folosite pentru cultivarea cafelei, din 2006. Habtamu si managerul acestei ferme, Mabratu, un tanar agronom inteligent si calificat, lucreaza aceasta ferma cu o echipa puternica. O atenție deosebită este acordată conservării pădurii. Sunt reprezentate peste 10 specii diferite, iar cele mai multe dintre ele sunt cu adevărat utile pentru producția de cafea. De exemplu, frunzele de Wanza (Cordia africana) constituie, prin degradare, un excelent compost natural. Acest arbore este folosit si la confectionarea mobilierului si poate oferi venituri suplimentare, urmand un bun management al modelului agrosilvic. Frunzele Bisana (Croton macrostachyus) susțin și fertilitatea solului, în timp ce vârful Sasa (Albizia schimperiana) – deschis ca o umbrelă de soare – oferă umbră bună arborilor de cafea.
În această fermă, Habtamu și Mabratu cultivă soiurile 74110 și 74112, recomandate de centrul de cercetare Jimma. Aceste soiuri sunt împărțite în două loturi de 45 de hectare fiecare. Ei produc în mare parte cafele spălate, precum și naturiste. Stația de spălat este înființată în Matapa Michiti. Există, de asemenea, 70 de paturi africane și un depozit de depozitare. În timpul de cules, aici lucrează peste 180 de persoane.
Pe lângă cafea, Habtamu produce ghimbir pe jumătate de hectar, ceai (1 hectar) și banane. În pădurea de cafea există și 45 de stupi, un element suplimentar al acestui sistem agrosilvic complet.
Fermentare naturală
Procesul natural, procesul uscat, nespălat sau uscat natural la soare se referă toate la aceeași metodă de procesare care implică de obicei uscarea cireșelor de cafea fie pe terase, fie pe paturi înălțate la soare. Pentru a preveni stricarea cireșelor, acestea sunt greblate și răsucite pe tot parcursul zilei și apoi acoperite noaptea sau în timpul furtunilor. Acest proces, care poate dura 3-6 săptămâni în mod normal, este metoda mai tradițională de prelucrare a cafelei. Acest proces de uscare a cireșelor la soare a apărut în locuri fără acces sigur la apă și de obicei funcționează cel mai bine în zone cu umiditate scăzută și ploi rare – cum ar fi părți din Etiopia și Yemen – deși există fermieri care folosesc procesul natural în alte locuri. la fel, precum America Centrală sau de Sud.
După ce cireșele au fost uscate la nivelul optim, acestea sunt trimise la mori pentru a separa semințele de restul fructelor uscate, cunoscute altfel ca fiind „decojite”.
Varietate: Arabica 74110&74112
NUME: 74 (anul creării) și 110/112 (mostre din arborele mamă)
Profil de prajire: Bogdan Georgescu – Vice-Campion Mondial si Campion National al Romaniei la prajit cafea
CARACTERISTICI:
Varietatea 74110/74112 este răspândită în Etiopia. Au fost dezvoltate de Centrul de Cercetare Agricolă Jimma (JARC) în 1974.
Se caracterizează prin cireșe mici și frunze mici care formează un baldachin scurt și dens. Are o rezistență bună la boli (cum ar fi ciuperca Colletotrichum kahawae și rugina) iar timpul de uscare este rapid conform producătorilor.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.