Chifle colorate cu Matcha, turmeric și Pink Pitaya (Fructul Dragonului)

Ingrediente chifle colorate
– 290 g făină
– 175 ml apă călduță
– 5 g drojdie uscată
– 2 linguri de ulei (floarea soarelui sau măsline)
– 1 linguriță cu vârf de zahăr
– 1 ou mic (S)
– 1 gălbenuș de ou
– 6 g de sare
– susan alb/negru pentru decor la sfârșit
– 2 – 3 lingurițe de pudră de Matcha Culinary Baking
     sau
– 1- 2 linguriță de turmeric
     sau
 – 2 lingurițe de pudră de Pink Pitaya (Fructul Dragonului)
Mai sus ai variante de pudre colorate pentru această cantitate; ori faci turmeric, ori Matcha ori Pink Pitaya. Dacă vrei din toate 3, cum am făcut eu, dublează cantitatea de ingrediente, împarte aluatul la 3 și pune în robot fiecare aluat cu cantitatea proporțională de pudră.
La pudre poți pune mai mult sau mai puțin, în funcție de cât de pregnantă vrei să fie culoarea.
! Ai grijă să nu exagerezi pentru a nu schimba foarte tare gustul pâinii, dacă pui prea multă Matcha sau turmeric
Mod de preparare:
          Pune în bolul mixerului toată apa călduță, zahărul și drojdia + 50 g de făină. Amestecă bine cu un tel sau furculiță și lasă-le deoparte 10-15 min sau până vezi că deasupra s-a format o spumă, ceea ce înseamnă că drojdia a devenit activă.
          Este momentul în care adaugi uleiul, pudra colorată și oul și pornești mixerul la viteză mică, până se omogenizează. Apoi adaugi sarea și făina puțin câte puțin, până se termină. După ce s-a încorporat făina, mărește puțin viteza mixerului și lasă-l să își facă treaba vreo 5 minute. In acest timp, dacă vrei o culoare mai intensă, mai poți adăuga pudră.
          După această perioadă scoate aluatul din bol, pune făină pe blatul de lucru, mai adaugă-i și lui puțină, pentru că încă este lipicios. Nu adăuga multă, pentru că vrei să ai chifle pufoase, nu dense! Mai frământă până ce aluatul devine moale și nelipicios; apoi unge un bol mai mare cu ulei, pune bila de aluat în el, acoperă cu folie de plastic și lasă-l la temperatura camerei o oră (trebuie să își dubleze volumul).
          După ce și-a dublat volumul, scoate folia de plastic, pune puțină făină deasupra, răstoarnă-l pe blatul de lucru, presară și pe această parte puțină făină și aplatizează-l cu mâinile pentru a-i scoate aerul. După aceea împarte-l în mod egal (eu am obținut 5 chifle din cantitatea de ingrediente de mai sus) și modelează bile din fiecare aluat obținut. PE măsură ce le modelezi pune-le în tavă și când sunt gata toate, presară-le cu foarte puțină făină, aplatizează-le ușor cu mâna și mai lasă-le 10 minute. Între timp, preîncălzește cultorul la 180 de grade.
          După cele 10 minute în care au stat în tavă, pune gălbenușul de ou într-o ceșcută, adaugă foarte putin ă apă, amestecă bine și cu o pensulă de bucătărie unge fiecare chiflă. Bagă tava în cuptor la program de pâine (încălzire sus-jos am eu) și lasă-le acolo timp de 25 de minute. Scoate-le pe un grătar la răcit și apoi bucură-te de ele așa cum vrei: fă-le un burger vegan sau de care preferi (eu am făcut burger vegam, va urma și rețeta), mănâncă-le goale sau alături de ce vrei.
Gata! 🙂