Ce este Matcha?

Mai întâi a fost ceaiul verde

Conform legendei (ca dealtfel multe alte lucruri din viața noastră), efectele benefice ale ceaiului verde au fost descoperite întâmplător. Se pare că cel căruia i s-a întâmplat asta a fost împăratul chinez Shennong; într-o zi, fierbând apă afară, vântul a adus câteva frunze care au căzut în apă. Împăratului i-a plăcut culoarea aurie dată de aceste frunze apei, a gustat-o și a fost plăcut surprins de gustul dulce-amar al acestei licori. Apoi a constatat că deși obosit, după ce a băut-o s-a simțit dintr-odată mai energic și parcă băutura îi revigorase tot corpul. Fiind preocupat de puterea plantelor, Shennong caută aceste frunze și se decide să le studieze proprietățile.
Însă în timpul dinastiei Han a început adevăratul cult al ceaiului, în Asia fiind vreme îndelungată cultivat și apreciat doar pentru proprietățile sale medicinale, fiind considerat mai mult un medicament decât o băutură. Călugării budiști îl foloseau pentru a rămâne treji în timpul meditației, astfel încât să poată obțină iluminarea.
Apoi, încetul cu încetul, ceaiul intră în ritualul de zi cu zi, apar întâi vânzătorii ambulanți de ceai, apoi ceainăriile. Când Marco Polo a ajuns în China, ceainăriile făceau deja parte din cultura locală.

Proprietăți
Cel mai cunoscut “promotor” al ceaiului, călugarul Eisai a scris in anul 1211 o carte – “Menținerea sănătății prin ceai” in care a evidențiat efectele benefice ale ceaiului verde. „Ceaiul este un medicament miraculos pentru menținerea sănătătii si are o putere extraordinară de prelungire a vieții. Oriunde o persoană cultivă ceai, va avea parte de o viață lungă.”
Sunt clare dovezile ca inca din timpuri străvechi ceaiul verde a fost folosit ca medicament cu rezultate evidente; de cateva decenii s-au facut multe cercetari asupra ceaiului verde,iar acum avem și confirmarea știintifică a ceea ce se spunea acum pest 800 de ani. „Ceaiul este medicamentul miraculos al menținerii sănătății”. Devine din ce în ce mai clar pentru oricine că ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.

Matcha

Matcha este „perla” ceaiurilor verzi japoneze si provine din aceeași plantă din care provine tot ceaiul verde – Camellia sinensis.
Ceea ce face diferența de calitate între ceaiul verde obișnuit și Matcha este faptul că planta pentru ceai Matcha începe să fie umbrită cu 3-4 săptămâni înainte de recoltare, acest proces facându-o să își schimbe culoarea și sporindu-i cantitatea de aminoacizi și substanțele nutritive.
Ceaiul verde mai este denumit și ceai nefermentat sau ceai virgin, deoarece procesul natural de fermentație este oprit. Imediat după ce a fost cules, frunzele sunt trecute prin abur, apoi sunt uscate și rulate astfel împiedicându-se fermentarea. După aceea, aceste frunze întregi de ceai numite „tencha” sunt măcinate cu pietre și transformate într-o pulbere fină; în timpul procesării sunt și decorticate, astfel fiindu-le modificată și aroma.