Unul dintre cele mai folosite condimente din bucătăria indiană sau etiopiană, turmericul este obținut prin procesarea rizomilor plantei Curcuma longa, originară din India. În această țară turmericul sau curcuma este folosit de peste 4000 de ca și colorant natural sau condiment. În calitate de remediu natural, turmericul este recomandat în medicina ayurvedică și ulterior în medicina tradițională chineză ca leac pentru o varietate de afecțiuni.
Turmericul în medicina tradițională indiană
În medicina ayurvedică, turmericul sau curcuma este recomandat de mii de ani în afecțiunile sistemului digestiv ca și tratament dar și pentru a întări sănătatea stomacului, a intestinelor sau a ficatului. Proprietățile sale antimicrobiene și antibacteriene sunt și ele valorificate în medicina tradițională indiană,curcuma fiind un ingredient de bază în creme și unguente prescrise de medicii antici împotriva coșurilor și acneei sau a altor afecțiuni ale pielii dar și ca ingredient în diverse creme cosmetice antice. Totodată, ayurveda recomanda turmericul și în tratarea leziunilor de la nivelul pielii, atât pentru efectul cicatrizant dar și pentru că are acțiune antiseptică, fiind eficient în vindecarea sau prevenirea apariției infecțiilor.
În textele ayurvedice antice, turmericul apare și ca leac împotriva reumatismului. Mai mult turmericul era folosit pentru tratarea durerilor de la nivelul încheieturilor sau a febrei musculare. Medicii ayurvedici credeau că turmericul este benefic pentru majoritatea afecțiunilor sistemului locomotor și că un alt efect al consumului de turmeric este creșterea flexibilității. Aceste credințe au fost confirmate de studii care au arătat că curcuma, substanța activă din turmeric, acționează inclusiv la nivelul cartilajelor și protejează țesuturile moi.
O altă utilizare a turmericului era tratarea răcelilor și a tusei. În ayurveda există rețete ce erau prescrise în cazul unor astfel de afecțiuni dar și pentru întărirea sistemului imunitar.
Turmeric – beneficii
Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale curcuma, substanța activă din turmeric, sunt explicația beneficiilor pe care consumul de turmeric le are pentru corpul uman. Iar unul dintre cele mai importante beneficii ale turmericului este acela că luptă împotriva stresului oxidativ. Stresul oxidativ este una dintre cauzele ce stau la baza a numeroase boli cronice dintre care enumerăm Alzheimer, Parkinson, scleroza multiplă, epilepsia, artrita, cancerul, astmul, diabetul, psoriazisul obezitatea, depresia, etc.
Curcuma este un polifenol care prin diferite mecanisme reduce inflamația, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care a fost testat pe un grup de pacienți ce sufereau de osteoartrită. Studiul a demonstrat că curcuma este la fel de eficientă în reducerea durerii din articulații ca și ibuprofenul. Mai mult pacienții cărora li s-a administrat curcuma nu au raportat dureri gastrointestinale. Aceleași concluzii au fost trase și în cadrul unui studiu pilot pe pacienți ce sufereau de dureri acute din diferite alte cauze.
Turmericul este extrem de eficient și în cazul ulcerului peptic. În cadrul unui studiu pe 45 de pacienți s-a constatat că după 4 săptămâni de tratament, 48% dintre aceștia nu mai prezentau ulcerații, iar după 12 săptămâni de tratament cu curcuma, procentul a crescut la 76%.
Pe lângă beneficiile menționate anterior, turmericul este un foarte bun antidepresiv, este un foarte bun cardioprotector, hepatoprotector și are efecte anticancerigene, fiind foarte eficient în vindecarea leziunilor canceroase la nivelul pielii.
Cum se consumă turmericul
Una dintre principalele modalități de consum ale turmericului este aceea de condiment. Pudra de turmeric poate fi folosită în preparate indiene ca chicken tikka masala, în pilafuri de orez, în preparate marocane, etc. Utilizat în acest fel turmericul aduce un plus de gust dar și de culoare felului de mâncare în care este adăugat, fiind adesea folosit și ca înlocuitor al șofranului.
O altă metodă populară de consum este sub formă de ceai. Ceaiul de turmeric se poate prepara cu pudră de turmeric dar și cu rădăcină proaspătă de turmeric din care se rade cantitatea necesară.
Mai puteți include curcuma în dieta voastră și prin prepararea unui turmeric latte. Din fericire, pentru un astfel de latte nu aveți nevoie decât de amestecul gata preparat și de lapte cald.
Indiferent însă cum veți alege să includeți turmericul în dieta voastră, aveți grjă ca de fiecare dată să adăugați în preparatul respectiv (chiar și în ceai) puțin piper măcinat pentru ca substanța activă din turmeric să fie absorbită de organism.Excepție face amestecul pentru turmeric latte care conține deja piper.
FAQ – întrebări frecvente despre turmeric
- Câte grame are o linguriță de turmeric?
O linguriță de turmeric conține aproximativ 3 grame de pudră.
- Ce este turmeric?
Turmericul este o plantă cunoscută sub denumirea științifică de Curcuma longa. Rizomul (rădăcina) acestei plante este cel din care se obține condimentul cu același nume, cunoscut și sub denumirea de curcuma.
- Turmeric – la ce se folosește?
Turmericul se folosește ca și condiment în diferite preparate din bucătăria indiană, marocană, etiopiană, etc. sau poate fi consumat sub formă de ceai sau latte.
- Turmeric pudra la ce se foloseste?
Turmericul pudră se folosește în preparate ca: pilaful de orez, curry, chifteluțe de legume, preparate libaneze, etc.
- Cât turmeric putem consuma zilnic?
Turmericul este un aliment cu foarte puține contraindicații. Dacă este consumat în alimente sau băuturi, timp de până la 3 luni, se recomandă a nu se depăși o cantitate de 3g de turmeric zilnic.