Matcha latte – rețetă și instrucțiuni pentru un matcha latte delicios

matcha latte reteta

Matcha latte este o băutură din ce în ce mai populară în întreaga lume și ne bucurăm să o găsim de ceva vreme și la noi – acum o putem găsi și în oferta anumitor cafenele. Suntem convinși că aceia dintre voi care au băut deja un matcha latte își doresc să îl poată prepara acasă. Credeți-ne că nu este deloc greu și este și mult mai avantajos din punct de vedere financiar să îl preparați chiar voi. În plus, așa vă veți putea bucura de gustul proaspăt al unui matcha latte ori de câte ori aveți poftă.

Pentru a prepara un matcha latte veți avea nevoie de Matcha (pudra de ceai verde), chasen sau pămătuf pentru matcha, un bol pentru mixarea Matcha, lapte, și apă fierbinte. Noi recomandăm să încercați să-l beți fără zahăr sau alți îndulcitori pentru a-i păstra beneficiile. Și vă împărtășim un secret: dacă presărați un praf de sare de mare, veți transforma Matcha într-un deliciu culinar, adăugând un plus de aromă umami. Deși s-ar putea să sune ciudat să adăugați sare în matcha-ul zilnic, vrem să știți că sarea de mare conține o gamă de minerale esențiale și oligominerale (la fel ca matcha) și poate fi folosită ușor pentru a vă da da energie pe tot parcursul zilei dar și un impuls de electroliți.

 

Despre ingredientele și uneltele pentru prepararea unui Matcha latte

Matcha pe care îl puteți folosi pentru prepararea unui matcha latte poate fi matcha ceremonial, matcha tradițional sau matcha culinar. Indiferent ce tip de matcha alegeți gustul final va fi unul deosebit. Desigur, cu cât calitatea ceaiului este mai ridicată (ex. Matcha Ceremonial) gustul va fi mai bun și beneficiile ceaiului Matcha vor fi mai mari.

Sită pentru cernut Matcha – este un instrument foarte important în prepararea Matcha. Nu sări peste acest pas! Matcha este sensibil la factorii de mediu (umiditate în special) și se va strânge în mici bulgărași. Trecerea prin sită te va ajuta să dizolvi foarte bine Matcha, să ai o spumă densă și o băutură cremoasă.

Chasen-ul sau pămătuful pentru matcha este un instrument tradițional din bambus, care se folosește la mixarea pudrei de ceai verde și care ajută la obținerea spumei dense a ceaiului Matcha. Pe site-ul nostru îl găsiți aici sau puteți cumpăra un set Matcha care conține atât chasen, cât și matcha.

Bolul în care veți mixa pudra de ceai verde trebuie să aibă fundul plat pentru o mixare corectă în urma căreia să rezulte un amestec omogen, spumos, fără Matcha nedizolvat. Dacă sunteti băutor de Matcha și nu aveți deja unul sau dacă plănuiți să consumați ceai Matcha des, atunci investiția într-un bol (Chawan) este indicată.

Laptele pe care îl veți folosi pentru Matcha Latte poate fi lapte integral dar dacă nu vă place sau preferați varianta vegană, îl puteți înlocui cu lapte de migdale, lapte de ovăz, lapte de soia, de mazăre sau lapte de cocos.

Cât despre sare, nu este un ingredient obligatoriu, însă rolul lui în această rețetă este acela de a potența gustul final al preparatului.

Apa fierbinte pentru această rețetă trebuie să aibă o temperatură de maxim 80 de grade Celsius. Aceasta este temperatura perfectă pentru prepararea oricărui fel de ceai Matcha. Dacă nu aveți un termometru sau o cană cu indicator de temperatură pentru fierberea apei, puneți apa la fiert pe aragaz și, după ce apa începe să clocotească, opriți focul și lăsați-o să se răcească pentru câteva minute. Un Matcha preparat cu apă prea fierbinte se va “arde”, adică va fi amar și își va pierde aroma și beneficiile.

 

Matcha latte rețeta

 

Ingrediente Matcha latte

2 g de Matcha

60 de ml de apă fierbinte (temperatura de maxim 80 grade)

180 ml de lapte integral sau vegetal

1 praf de sare

Doar dacă nu poți bea altfel, adaugă îndulcitor de care și cât vrei

Modalitate de preparare Matcha latte

  1. Puneți Matcha in sita si cerneti. Apoi adăugați apa fierbinte în bol. Cu ajutorul pămătufului începeți să mixați pudra de ceai verde cu mișcări în zig-zag sau inainte-inapoi ( litera W sau M) timp de 30-40 de secunde, până când obțineți un amestec omogen și se formează spuma.

ceai matcha cu spuma

  1. În cazul în care doriți, acum este momentul să adăugați sarea și mai mixati 10 secunde
  2. Încălziți laptele și aveți grijă ca temperatura acestuia să nu depășească 75-80 de grade. (Opțional, puteți folosi apoi si un frother pentru a avea spumă de lapte).
  3. Turnați ceaiul Matcha într-o cană/pahar și adăugați laptele.

Deasupra puteți adăuga spumă de lapte (sau puțină frișcă) peste care presărați un vârf de Matcha sau de scorțișoară. De asemenea, mai puteți să adăugați un strop de vanilie.

Dacă vreți un Iced Matcha latte (este o băutură răcoroasă, perfectă pentru zile toride de vară) atunci veți avea nevoie și de câteva cuburi de gheață. În plus, veți folosi laptele rece neîncălzit.

matcha latte rece

Așadar, după ce ați omogenizat matcha în apa fierbinte (vezi pașii 1 și 2 de mai sus), puneți cuburile de gheață într-un pahar înalt (umpleți cam 3 sferturi din pahar cu gheață) și turnați peste ele laptele rece. Vărsați încet Matcha și, înainte de servire, amestecați în pahar. Desigur că și în cazul unui Matcha latte rece puteți adăuga frișcă sau aromele voastre preferate.

matcha latte cu gheața

Puteți consuma Matcha latte ca desert, acompaniat de dulciuri cu Matcha îl puteți consuma dimineața în loc de cafea. Matcha are un conținut destul de ridicat de cofeină, mai mare decât cel din ceaiul verde sau din ceaiul negru. Matcha este bogată și în potasiu, vitamina A, calciu, fier, aminoacizi, etc. iar despre beneficiile Matcha puteți citi mai multe aici.

Pentru inspirație, vă propunem și o rețetă de mocktail cu matcha, pregătit pentru voi în doi timpi și trei mișcări, de colega noastră Alina.


MatchaBar vă urează poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUNCTE DE RECOMPENSA
  • Înregistrați-vă și câștigați
    200 Puncte
  • Plasați comanda și câștigați puncte Câştiga50 Puncte la fiecare100.00 lei a petrecut
  • Scrie o recenzie
    Scrie recenzii și câștigă30 Punct
  • image
    Aplicați puncte pe totalul coșului

    Regula de conversie:1.00 lei = 10 Punct

PUNCTE DE RECOMPENSA PUNCTE DE RECOMPENSA

10 % reducere la prima ta comandă, dacă te abonezi acum la newsletter ul nostru. Promitem să-ți trimitem vești într-un ritm care să nu te deranjeze!

Abonează-te acum!

x