Ikebana și matcha

matcha și ikebana

Într-un articol anterior pe care îl puteți citi aici vă povesteam despre matcha și influența sa în istoria și cultura japoneză în strânsă legătură cu religia budistă și elitele Japoniei medievale. Un alt exemplu al impactului deosebit pe care matcha l-a avut de-a lungul timpului și timpurilor este influența sa asupra unei alte forme de artă japoneză: Ikebana.

Ikebana este cuvântul japonez pentru aranjament floral iar arta își are originea în filosofia budistă. La fel ca respectul pentru viața animalelor, respectul pentru viața plantelor este natural în budism și ca atare una dintre preocupările importante ale călugărilor budiști era îngrijirea și aranjarea plantelor și florilor aduse ca ofrande pentru Buddha. Această formă de artă s-a dezvoltat lent iar primele școli de ikebana au apărut în Japonia abia la sfârșitul secolului XV. Unul dintre cei mai mari promotori ai ikebana și a chanoyu (ceremonia ceaiului) a fost shogunul Ashikaga Yoshimasa. Sub patronajul său, maestru Soami a formulat primele reguli ale ikebana venind cu ideea reprezentării a trei elemente: Cerul, Omul și Pământul. Din aceste trei elemente derivă regulile pe care arta ikebana le respectă și astăzi.

Aceasta perioadă a Japoniei este marcată de schimbări importante în toate domeniile inclusiv arhitectură și design interior și semnalează apariția unui stil de viață simplu, nepretențios. Tranziția spre simplitate se manifestă, sub influența călugărului budist Shuko, și în modul de desfășurare al ceremoniei ceaiului sub toate aspectele ei. Considerat părintele chanoyu, Shuko face schimbări importante atât în ceea ce privește ustensilele folosite la prepararea matcha, cât și din punct de vedere al locului în care avea loc ceremonia. Astfel, Shuko a înlăturat mobilierul și decorațiunile din casa de ceai (o colibă în exteriorul casei, dedicată preparării și servirii ceaiului) și a ales să păstreze un scrol pe perete și un aranjament floral simplu, pentru că participanții la chanoyu să nu fie distrași de elementele decorative din jurul lor. Shuko a studiat printre altele și ikebana cu maestrul Soami și a introdus elemente din ikebana în cadrul ceremoniei ceaiului, favorizând aranjamentele florale simple și delicate.

Din împletirea dintre ikebana și chanoyu se naște o nouă formă de artă: chabana, sau flori pentru ceai. Deși derivată din ikebana, chabana face referire în mod exclusiv la aranjamentele florale dedicate ceremoniei ceaiului. Chabana nu este atribuită unui maestru anume însă este general acceptat că unul dintre cei care au dezvoltat și promovat Chabana este un alt mare maestru al ceremoniei ceaiului, Sen no Rikyu. Avocat al simplității și al frumuseții imperfecțiunii, Sen no Rikyu este inventatorul aranjamentului floral nageire, un stil de chabana descris cel mai bine de unul dintre ”Cele șapte percepte Rikyu”: ”florile (chabana) ar trebui să fie așa cum cresc în pământ”.

Principiul care guvernează chabana este simplitatea. Așadar în aranjamentele florale dedicate ceremoniei ceaiului nu se folosesc elemente decorative ca în ikebana. Dacă chado este formal, atunci vasul în care va fi amplasat chabana va fi unul formal dar aranjamentul trebuie să evoce privitorului senzația că se află într-o grădină, indiferent că este vorba despre o ceremonie formală sau informală. Vasele în care sunt expuse florile trebuie să fie simple, făcute din materiale naturale ca bambus, metal sau ceramică iar aranjamentul consistă din flori și plante de sezon, florile fără sezonalitate, cele cu nume sau miros neplăcut, florile cu miros puternic sau cu inflorescență de durată fiind complet interzise în cadrul chanoyu.

matcha și chabana

Sursa foto: unsplash.com

Chabana este o expresie fidelă a wabi – sabi adică a ceea ce se numește estetica simplității, cea care guvernează ceremonia ceaiului de la Rikyu încoace. Aprecierea lucrurilor simple, găsirea frumuseții în lucrurile imperfecte, apropierea de natură și natural, armonia și liniștea interioară, toate acestea sunt parte din ”calea ceaiului” iar chabana a fost creată ca parte a wabi-sabi.

Astfel ceremonia ceaiului este un cadru în care participanții se pot relaxa și pot atinge starea de meditație zen, este o ”unealtă rafinată pentru trezi conștiința și a aduce pacea interioară așa încât, cu grijă și repetiție, să poată fi trezită înțelepciunea”. Desigur că relaxarea participanților la chanoyu nu vine doar din precizia gesturilor repetitive ale gazdei sau doar din simplitatea decorului. Ea este indusă și de matcha, ceaiul în jurul căruia este construită această ceremonie, un ceai despre ale cărui beneficii și proprietăți puteți citi mai multe aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUNCTE DE RECOMPENSA
 • Înregistrați-vă și câștigați
  200 Puncte
 • Plasați comanda și câștigați puncte Câştiga50 Puncte la fiecare100.00 lei a petrecut
 • Scrie o recenzie
  Scrie recenzii și câștigă30 Punct
 • image
  Aplicați puncte pe totalul coșului

  Regula de conversie:1.00 lei = 10 Punct

PUNCTE DE RECOMPENSA PUNCTE DE RECOMPENSA

10 % reducere la prima ta comandă, dacă te abonezi acum la newsletter ul nostru. Promitem să-ți trimitem vești într-un ritm care să nu te deranjeze!

Abonează-te acum!

x