Hanami, festivalul florilor de sakura în Japonia

Sakura sau floarea de cireș japonez este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Japoniei dar și un prilej de sărbătoare. Festivalul florilor de cireș poartă denumirea de “hanami”. Traducerea exactă a cuvântului hanami este ”privitul florilor” și cuvântul este folosit exclusiv în legătură cu florile de cireș iar cu această ocazie japonezii ies în parcuri la picnic împreună cu prietenii și familiile lor.

Hanami are însă o istorie foarte veche ce datează din secolul VIII, în perioada Nara, perioadă marcată de un interes uriaș al claselor conducătoare japoneze față de cultura chineză, cand budismul (introdus în Japonia încă din secolul VI) a înflorit. Ca o curiozitate, această perioadă este marcată de domnia împărătesei Gemmei, una dintre puținele femei care a condus Japonia și care a mutat capitala țării în orașul Heijo-kyo, cunoscut astăzi ca Nara. 

În această perioadă eminamente agrară, devine populară aducerea de ofrande zeilor primăverii; spre exemplu, se credea că primăvara coboară din munți pentru a se instala în pruni sau ume în japoneză. Cireșul japonez a înlocuit prunul în preferințele japonezilor abia începând cu secolul IX, când împăratul japonez Saga a început să organizeze festinuri sub cireșii înfloriți la Curtea Imperială din Kyoto. Astfel ia naștere Hanami, o tradiție care devine din ce în ce mai importantă sub influența dinastiei shogunilor.

flori de cires sakura

 

Unul dintre shogunii (conducători militari care au preluat puterea) care a contribuit la popularizarea hanami a fost Minamoto Yoritomo, un lider militar ce a pus bazele Japoniei feudale și a condus țara până în anul 1199. Shogunul a mutat capitala țării în Kamaku (la acea vreme un sat de pescari) și aici a creat ”curtea florilor de cireș”.

O altă figură importantă în istoria festivalului florilor de cireș, este Toyotomi Hideyoshi, un samurai și lord al Japoniei, cunoscut ca ”marele unificator”. Toyotomi Hideyoshi a ordonat plantarea a 700 de sakura în jurul templului Daigo și în anul 1598, cu ocazia înfloririi cireșilor a organizat o petrecere cu 1300 de invitați atât de opulentă încât a devenit faimoasă în întreaga Japonie. De atunci, în templul Daigo, petrecerea este comemorată an de an în luna aprilie, cu ocazia înfloririi cireșilor. Are loc o paradă ce recreează în cele mai mici detalii banchetul organizat de Toyotomi Hideyoshi: cei 150 de participanți sunt costumați în gărzi, servitori, concubine, soții și desigur, Toyotomi Hideyoshi. La capătul procesiunii este amenajată o scenă pe care, spre deliciul spectatorilor, au loc piese de teatru sau dansuri tradiționale.

Petrecerile opulente ținute  de lorzii japonezi cu ocazia înfloririi cireșilor au continuat în Japonia,  rămânând pentru multă  vreme rezervate doar clasei conducătoare până în perioada Edo, când shogunul Tokugawa Yoshimune a ordonat plantarea de sakura în jurul templului Senso-ji și pe malurile râului Sumida. Abia din această perioadă japonezilor de rând le-a fost permis să sărbătorească Hanami, însă numai pe timpul zilei. Restricția dispare însă complet către sfârșitul perioadei Edo (secolul XIX) când pentru prima oară japonezii încep să conserve florile de cireș, care ulterior erau infuzate pentru prepararea de Sakura-cha (ceai de flori de cireș). 

Producția de sakurazuke (flori de cireș murate) începea prin recoltarea florilor de sakura produse de o varietate de cireș cunoscută în Japonia ca yaezakura. 

Flori de sakura

 

Ceaiul din flori de cireș japonez este o delicatesă iar pentru prepararea lui nu este nevoie decât de flori de sakura și apă. Florile de sakura pot fi folosite nu doar pentru a pregăti Sakura-cha sau deserturi tradiționale japoneze – cum este mochi sau hanami dango – ci pot fi integrate în rețete mai cunoscute în afara Asiei, ca cheescake-ul, fursecurile, panna cotta, etc.

Hanami este o sărbătoare foarte importantă în Japonia modernă. Atât de importantă încât Agenția Națională de Meteorologie a Japoniei prognozează an de an perioada de înflorire a cireșilor pentru fiecare oraș al țării și asta pentru că în Japonia nu există parc fără sakura. Unul dintre cele mai faimoase astfel de parcuri este Ueno în Tokyo, un parc unde sunt plantați 1200 de cireși. Însă pentru un spectacol cu adevărat spectaculos vă recomadăm să petreceți hanami pe muntele Yoshinoyama, un munte acoperit de aproximativ 30 000 de cireși japonezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUNCTE DE RECOMPENSA
  • Înregistrați-vă și câștigați
    200 Puncte
  • Plasați comanda și câștigați puncte Câştiga50 Puncte la fiecare100.00 lei a petrecut
  • Scrie o recenzie
    Scrie recenzii și câștigă30 Punct
  • image
    Aplicați puncte pe totalul coșului

    Regula de conversie:1.00 lei = 10 Punct

PUNCTE DE RECOMPENSA PUNCTE DE RECOMPENSA

10 % reducere la prima ta comandă, dacă te abonezi acum la newsletter ul nostru. Promitem să-ți trimitem vești într-un ritm care să nu te deranjeze!

Abonează-te acum!

x