Sencha
Sencha înseamnă ceai infuzat și se referă la opărirea frunzelor întregi de ceai cu apă fierbinte. Sencha este la baza ceremoniei Senchado, cuvânt care înseamnă ”calea ceaiului sencha” și care la vremea apariției sale era și o formă de revoltă împotriva elitelor vremii. Introdusă în Japonia în secolul XVII de către călugărul budist și poetul Ingen, Senchado a devenit mai cunoscută în secolul XVII, când călugărul budist Baisao (al cărui nume înseamnă ”bătrân vânzător de ceai”) și-a părăsit templul și a început să vândă sencha pe străzile din Kyoto. Focusat pe simplitate și cu un puternic dispreț față de regulile stricte și rigide ale ceremoniei ceaiului matcha sau chanoyu, Baisao promova ceaiul preparat în mod simplu și rapid, prin scurta infuzare a frunzelor de ceai verde în apă fierbinte.
Prieten cu Baisao, un fermier japonez pe numele său Nagatani Soen a avut ideea să ruleze frunzele de ceai verde, dându-le forma unor ace, metodă ce s-a dovedit foarte eficientă în a asigura transferul nutrienților în apa folosită la infuzarea frunzelor. Frunzele de ceai verde procesate după metoda inventată de Nagatani Soen au fost adoptate cu repeziciune și au continuat să câștige popularitate, iar cuvântul ”sencha” a ajuns să se refere în mod exclusiv la ceaiul verde obținut în acest mod.
Astăzi, sencha este cel mai popular și mai consumat tip de ceai verde în Japonia și reprezintă aproximativ 70% din producția de ceai verde a țării.
Senchado este practicată în continuare și, spre deosebire de Chado sau Chanoyu, în cadrul acestei ceremonii ceaiul sencha este servit alături de dulciuri iar participanților la ceremonie le este permis să discute între ei, ceremonia promovând o atmosferă mai convivială.
Cum se prepară corect un ceai Sencha
Popularitatea ceaiului verde Sencha vine, cum spuneam anterior, din simplitatea cu care acesta se prepară. Dacă sunteți atenți la temperaturi, cantități, timp de infuzare și aveți un ceai verde Sencha de calitate, este imposibil să preparați acest ceai în mod greșit.
Pentru 150 ml de apă veți avea nevoie de 2, maxim 3g de Sencha. Temperatura apei este extrem de importantă și trebuie să se situeze între 70 și 80 de grade Celsius, cu un timp de infuzare ce nu trebuie să depășească 2 minute. Nu aruncați frunzele de Sencha după ce le scoateți din ceașcă pentru că aceleași frunze pot fi infuzate chiar și de trei ori, fără ca acest lucru să afecteze calitatea și proprietățile ceaiului.
Ceai verde japonez Sencha – proprietăți și beneficii
Menționăm în primul rând că Sencha este un ceai verde cu un conținut ridicat de cofeină, motiv pentru care este recomandat să beți Sencha dimineața.
Fiind un ceai bogat în antioxidanți, ceaiul verde Sencha ajută la protejarea organismului de radicalii liberi, molecule nocive care prin acțiunea lor la nivelul celulelor și al ADN-ului pot cauza apariția cancerului. Conținutul mare de teanină din ceaiul Sencha are efect relaxant și anti-anxietate, contracarând efectele cafeinei din ceai în organism.
Sencha are și un nivel ridicat de taninuri, antioxidanți recunoscuți pentru efectele lor antiinflamatorii. Pe de altă parte, excesul de taninuri poate duce la apariția unor simptome neplăcute ca stări de greață, reflux gastric sau dureri de stomac. De aceea, pentru a evita efectele adverse vă recomandăm să nu beți mai mult de 2-3 cești de ceai Sencha zilnic.
Un alt potențial beneficiu al ceaiului verde este acela că poate fi o armă împotriva unor boli degenerative ca Alzheimer, Parkinson sau demență. În prezent se desfășoară studii care au drept scop să demonstreze dacă există o legătură directă între consumul de ceai verde japonez și reducerea riscului apariției acestor boli. Studii anterioare au demonstrat deja că polifenolii din ceaiul verde ajută la regenerarea celulelor nervoase.
În final vă invităm să beți zilnic o ceașcă de ceai verde Sencha și să savurați gustul perfect al unui ceai de calitate premium, din culturi organice, alături de noi, echipa MatchaBar Shop!