Ceai verde Sencha

Ceaiul verde Sencha este o specialitate de ceai verde japonez la mare căutare în lume și cu siguranță cel mai consumat tip de ceai verde din Japonia. Motivele pentru care Sencha are atât de mult succes țin de ușurința cu care se prepară un ceai verde Sencha, de faptul că pentru prepararea unui ceai Sencha nu este nevoie de instrumente speciale, ca în cazul ceaiului matcha, dar și de preț. Înainte însă de a vorbi despre aceste lucruri mai pe larg, haideți să vedem ce este Sencha și care este istoria lui.

Sencha

Sencha înseamnă ceai infuzat și se referă la opărirea frunzelor întregi de ceai cu apă fierbinte. Sencha este la baza ceremoniei Senchado, cuvânt care înseamnă ”calea ceaiului sencha” și care la vremea apariției sale era și o formă de revoltă împotriva elitelor vremii. Introdusă în Japonia în secolul XVII de către călugărul budist și poetul Ingen, Senchado a devenit mai cunoscută în secolul XVII, când călugărul budist Baisao (al cărui nume înseamnă ”bătrân vânzător de ceai”) și-a părăsit templul și a început să vândă sencha pe străzile din Kyoto. Focusat pe simplitate și cu un puternic dispreț față de regulile stricte și rigide ale ceremoniei ceaiului matcha sau chanoyu, Baisao promova ceaiul preparat în mod simplu și rapid, prin scurta infuzare a frunzelor de ceai verde în apă fierbinte.

Prieten cu Baisao, un fermier japonez pe numele său Nagatani Soen a avut ideea să ruleze frunzele de ceai verde, dându-le forma unor ace, metodă ce s-a dovedit foarte eficientă în a asigura transferul nutrienților în apa folosită la infuzarea frunzelor. Frunzele de ceai verde procesate după metoda inventată de Nagatani Soen au fost adoptate cu repeziciune și au continuat să câștige popularitate, iar cuvântul ”sencha” a ajuns să se refere în mod exclusiv la ceaiul verde obținut în acest mod.

Astăzi, sencha este cel mai popular și mai consumat tip de ceai verde în Japonia și reprezintă aproximativ 70% din producția de ceai verde a țării.

Senchado este practicată în continuare și, spre deosebire de Chado sau Chanoyu, în cadrul acestei ceremonii ceaiul sencha este servit alături de dulciuri iar participanților la ceremonie le este permis să discute între ei, ceremonia promovând o atmosferă mai convivială.

ceai verde Sencha și senchado

 

Cum se prepară corect un ceai Sencha

Popularitatea ceaiului verde Sencha vine, cum spuneam anterior, din simplitatea cu care acesta se prepară. Dacă sunteți atenți la temperaturi, cantități, timp de infuzare și aveți un ceai verde Sencha de calitate, este imposibil să preparați acest ceai în mod greșit.

Pentru 150 ml de apă veți avea nevoie de 2, maxim 3g de Sencha. Temperatura apei este extrem de importantă și trebuie să se situeze între 70 și 80 de grade Celsius, cu un timp de infuzare ce nu trebuie să depășească 2 minute. Nu aruncați frunzele de Sencha după ce le scoateți din ceașcă pentru că aceleași frunze pot fi infuzate chiar și de trei ori, fără ca acest lucru să afecteze calitatea și proprietățile ceaiului.

Ceai verde japonez Sencha – proprietăți și beneficii

Menționăm în primul rând că Sencha este un ceai verde cu un conținut ridicat de cofeină, motiv pentru care este recomandat să beți Sencha dimineața.

Fiind un ceai bogat în antioxidanți, ceaiul verde Sencha ajută la protejarea organismului de radicalii liberi, molecule nocive care prin acțiunea lor la nivelul celulelor și al ADN-ului pot cauza apariția cancerului. Conținutul mare de teanină din ceaiul Sencha are efect relaxant și anti-anxietate, contracarând efectele cafeinei din ceai în organism.

Sencha are și un nivel ridicat de taninuri, antioxidanți recunoscuți pentru efectele lor antiinflamatorii. Pe de altă parte, excesul de taninuri poate duce la apariția unor simptome neplăcute ca stări de greață, reflux gastric sau dureri de stomac. De aceea, pentru a evita efectele adverse vă recomandăm să nu beți mai mult de 2-3 cești de ceai Sencha zilnic.

Un alt potențial beneficiu al ceaiului verde este acela că poate fi o armă împotriva unor boli degenerative ca Alzheimer, Parkinson sau demență. În prezent se desfășoară studii care au drept scop să demonstreze dacă există o legătură directă între consumul de ceai verde japonez și reducerea riscului apariției acestor boli. Studii anterioare au demonstrat deja că polifenolii din ceaiul verde ajută la regenerarea celulelor nervoase.

În final vă invităm să beți zilnic o ceașcă de ceai verde Sencha și să savurați gustul perfect al unui ceai de calitate premium, din culturi organice, alături de noi, echipa MatchaBar Shop!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUNCTE DE RECOMPENSA
 • Înregistrați-vă și câștigați
  200 Puncte
 • Plasați comanda și câștigați puncte Câştiga50 Puncte la fiecare100.00 lei a petrecut
 • Scrie o recenzie
  Scrie recenzii și câștigă30 Punct
 • image
  Aplicați puncte pe totalul coșului

  Regula de conversie:1.00 lei = 10 Punct

PUNCTE DE RECOMPENSA PUNCTE DE RECOMPENSA

10 % reducere la prima ta comandă, dacă te abonezi acum la newsletter ul nostru. Promitem să-ți trimitem vești într-un ritm care să nu te deranjeze!

Abonează-te acum!

x