CE ESTE CEAIUL ?

DESPRE MATCHA – CE ESTE CEAIUL

După apă, ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume. Ceea ce se știe mai puțin este că toate ceaiurile (Matcha, ceai alb, ceai verde, ceai negru, ceai Oolong și ceai Pu-erh) provin din aceeași plantă – Camellia Sinensis.

Camellia Sinensis (planta de ceai din care se prepară și Matcha) este o plantă subtropicală veșnic verde, originară din China. Cu toate acestea, de la începutul secolului al XIX-lea, după ce negustorii au adus-o în India, planta de ceai a crescut în multe locuri din întreaga lume. „Ceaiul” este tot ceea ce derivă din planta Camella Sinensis, doar că diferă prin perioada anului în care i se recoltează frunzele, precum și prin tehnica de prelucrare utilizată după recoltare, când prind viață mai multe forme de ceai, printre care și Matcha.

Obișnuim sa spunem „ceai” multor amestecuri ”, deși denumirea lor corectă ar trebui să fie infuzie de plante sau tisane. Tisanele includ ceaiuri de plante, rooibos și ceaiuri de fructe, printre altele. Diferența clară între tisane și ceaiuri este că tisanele sunt întotdeauna lipsite de cofeină față de planta provenita din Camellia Sinensis – ceaiul verde frunze sau făcut pulbere – Matcha.

CUM ESTE CULTIVAT

Cel mai bun ceai este cultivat de obicei la altitudine și adesea pe pante abrupte și din acest motiv este necesară culegerea manuală a frunzelor de ceai, ceea ce, alături de celelalte metode de preparare, îl face să fie un ceai premium. Pentru 1 kg de Matcha finit este nevoie de aproximativ 2.000 de frunze mici, cărora le sunt îndepărtate nervurile (ne referim aici la ceaiul Matcha Ceremonial). Ceaiurile produse pentru producția comercială la scară largă sunt cultivate pe zone plate, de câmpie, pentru a permite recoltarea cu ajutorul mașinilor. Procesul de uscare, fermentare și mai ales măcinare este de asemenea automatizat, ceea ce face ca ceaiul să își mai piardă din proprietăți și din gustul umami.

Aceasta sperăm că face lumină în diferențele de preț  între Matcha Ceremonial și Matcha Culinar, dar și între Matcha provenit din plantații mici, deținute de familii de fermieri cu tradiție de sute de ani și corporații. Fermierii cultivă, culeg și produc Matcha prin metode tradiționale 100% manual, costurile de producție sunt mari, dar beneficiile sunt 100%. Calitatea solului pe care ei cultivă Matcha este una foarte bună, conditiile climaterice și de altitudine își pun de asemenea cuvântul în calitatea si gustul ceaiului care ajunge la tine. De aceea este important să reții că o altitudine mare nu reprezintă singurul factor de luat în considerare atunci când încercăm să determinăm calitatea ceaiului. Poate că unele dintre cele mai fine ceaiuri culese manual sunt cultivate la altitudini mai mici și provin din câmpuri plate. Doar ca aceste ceaiuri fine, „de top” sunt produse de obicei doar din primele două sau trei frunze fragede și un mugur nedeschis. Atenție! „Mugurii” sunt frunzele tinere, nedeschise, nu florile! 🙂 care sunt culese manual, cu atenție și apoi prelucrate cu grijă creându-se astfel poate mii de tipuri diferite de ceai, printre care și Matcha.

Matcha este o adevărată formă de artă – gândiți-vă că acest ceai este manipulat de artizani proveniti din generații de pregătire – din momentul recoltării până când devine un produs finit. Pentru un singur lot de ceai este nevoie de câteva zile bune de muncă. Pentru producția comercială însă, mașinile de recoltat mari nu pot culege/smulge frunzele, ele practic tund tufișurile pentru a obține frunzele. Acest mod de fabricare este zdrobirea, sfâșierea și ondularea frunzelor; asta înseamnă că aceste ceaiuri vor fi produse foarte repede și vor ajunge rapid într-o ceașcă, de aceea vor fi în general comercializate cu prețuri mult mai mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUNCTE DE RECOMPENSA
 • Înregistrați-vă și câștigați
  200 Puncte
 • Plasați comanda și câștigați puncte Câştiga50 Puncte la fiecare100.00 lei a petrecut
 • Scrie o recenzie
  Scrie recenzii și câștigă30 Punct
 • image
  Aplicați puncte pe totalul coșului

  Regula de conversie:1.00 lei = 10 Punct

PUNCTE DE RECOMPENSA PUNCTE DE RECOMPENSA

10 % reducere la prima ta comandă, dacă te abonezi acum la newsletter ul nostru. Promitem să-ți trimitem vești într-un ritm care să nu te deranjeze!

Abonează-te acum!

x