Musețelul, cunoscut la noi și ca romaniță, roman, floarea raiului, etc. este o plantă medicinală, înrudită cu margaretele, a cărui utilizare poate fi urmărită în timp până în Egiptul antic. Egiptenii antici credeau că mușețelul este un remediu universal, un dar al zeilor pentru oameni și, datorită aspectului florilor sale aduceau buchete de mușețel ca ofrande zeului soarelui Ra. Triburile germanice credeau că Woden (echivalentul lui Odin), zeul războiului, ar fi dăruit această plantă oamenilor ca plantă medicinală. În Evul Mediu, de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care la noi se sărbătoresc și Sânzienele, oamenii agățau mănunchiuri de mușețel la uși pentru a-și proteja casele de trăsnete. Insă nu doar legendele ce o înconjoară ori simbolistica acestei plante sunt demne de interes ci și proprietățile sale benefice.
Ceaiul de musetel în medicina populară
În medicina populară din foarte multe colțuri ale lumii, ceaiul de mușețel este un remediu recomandat frecvent în tratarea multor afecțiuni.
De exemplu, în medicina tradițională chineză infuzia de flori de mușețel este folosită de mii de ani pentru efectul său calmant dar și pentru a trata durerile de stomac, crampele abdominale, dermatitele și infecțiile minore. De asemenea, infuzia mai era folosită ca diuretic, ca detoxifiant, ca antitermic ori pentru a îmbunătăți pofta de mâncare sau în tratamentul anorexiei.
Și în Grecia antică ceaiul de mușețel era un remediu cunoscut și des folosit. Dioscorides recomanda ceaiul de mușețel pentru a trata afecțiunile rinichilor, ale ficatului sau ale vezicii urinare dar și pentru a trata anxietatea.
Femeile din Egiptul antic, foloseau infuzia de flori de mușețel ca și tratament cosmetic iar femeile vikinge își spălau părul cu infuzii concentrate de mușețel pentru a obține șuvițe cu reflexii aurii.
Japonezii făceau băi în infuzie de flori de musetel pentru a trata artrita reumatoidă iar turcii, germanii și alte popoare europene printre care și românii consumau ceai de mușețel pentru a scăpa de febră, pentru a trata infecții ale ochilor sau împotriva insomniei.
Beneficiile consumului de ceai de mușețel
Ca de fiecare dată în cazul plantelor medicinale, rezultatele studiilor și testelor clinice efectuate cu ajutorul științei moderne vin să confirme că ceaiul de mușețel are nenumărate efecte benefice asupra organismului uman. Îți lăsăm mai jos o listă scurtă a beneficiilor florilor de mușețel, tot atâtea motive pentru care să te răsfeți cu câte o cană de ceai. Cu un total de 301 compuși concentrați exclusiv în floarea de mușețel, nici nu este de mirare că floarea de mușețel este atât de potentă.
- Efect antidepresiv și anxiolitic demonstrat în cadrul unui studiu efectuat pe un grup de 61 de pacienți.
- Efect protector asupra organelor interne ca ficatul, rinichii, plămânii și stomacul, mușețelul având abilitatea de a reduce secrețiile gastrice, flatulența și de a calma durerile de stomac.
- Analgezic: tratează eficient migrenele
- Antidiareic: ceaiul de mușețel este folosit în Tunisia pentru a trata simptomele diareei iar în Germania, extractul de flori de mușețel este administrat copiilor pentru a reduce simptomele acestei afecțiuni
- Efect antialergic: băut pe perioade îndelungate, ceiul de mușețel are efect antialergic dovedit
- Antioxidant: s-a demonstrat că flavonoizii din mușețel omoară radicalii liberi, luptând împotriva stresului oxidativ. Acesta este unul dintre motivele pentru care în prezent mușețelul este studiat în corelare cu cancerul.
- Efect antitrombotic: blochează activitatea trombinei prelungind timpul de coagulare și hemostază
Cu ce alte plante poți combina ceaiul de mușețel
Dacă nu ești alergic la florile de mușețel sau la polen poți bea una sau două căni de ceai de mușețel în fiecare zi fără să-ți faci nicio grijă.
Ceaiul de mușețel este o băutură delicioasă ce se obține prin infuzarea florilor de mușețel în apă fierbinte. Atenție însă: nu lăsa florile la infuzat mai mult decât trebuie pentru că ceaiul va deveni amar. Pentru a nu distruge uleiurile volatile, nu fierbe florile de mușețel în apă ci toarnă apa încălzită la 100 grade Celsius peste ele și lasă-le la infuzat vreme de 8 până la 10 minute.
Lasă infuzia la răcit, adaugă o linguriță de miere și profită de efectul detoxifiant și antiinflamator al acestei băuturi aromate.
Pentru variație, poți combina florile de mușețel cu ceai de roiniță, o altă plantă medicinală cu efecte incredibile. Poți afla mai multe despre roiniță din articolul nostru Ceaiul de Roinita sau Lemon Balm, remediu natural contra depresiei, anxietatii si insomniei, aici îți spunem doar că infuzia de mușețel și roiniță este folosită în medicina tradițională chineză pentru efectul său calmant.
Tot pentru calmarea nervilor sau pentru a scăpa de stres dar și pentru combaterea insomniei, combină florile de mușețel cu flori de lavandă. Iar pentru a trata durerile abdominale poți bea un ceai de mușețel cu mentă.